пъзела на измама в обществото днес “

Днес всеки трябва да знае поне нещо за правата си като потребител, защото измама въпрос е наистина строги в днешно време и това е темата на нашия състав. Животът ни е направила хора придобиване, те изглеждат само за тяхна лична печалба и всичко друго, не означава да търговци. В днешно време вие ​​няма да видите нито един бизнесмен, който ще даде парите обратно с хубава лицето, когато ви представя пред него лошо качество на стоките. Те се опитват да търгуват всяка продукция, която се развали, за да не могат те да го използват и да имат малко пари от него. Така че, тази статия е за вас да бъдете наистина внимателни, докато закупуване на различни стоки. Те няма да ви кажа, не купувайте това, но ще го направим.

Една дама разказана историята ми за нейните свежи обувки. Тя ги сложи в момента един и петата бяха напукани наведнъж. Тя се връща в магазина, където тя го закупили, но продавачът не е искал да я изслуша мотивите и си казах, че това не е правилното използване на продукта. Дамата не искаше да губи нервите си и не се борят за своите права. Но защитата на потребителите препоръчва не отказва на борбата в такива случаи. Това беше типичен извинение, че се използва от продавачите във всеки магазин. В такава ситуация един търговец трябва да покаже как да използват продукта. Разбира се, че трябва да се използва един вид инструкция, която твърди: сложи си обувките само при добри метеорологични условия, но не и когато вали. Но всеки разбира, че никой не би искал да купя подобни обувки. Така че, това е причината за клиентите да имат претенции към търговците и те са прави. Това е стандартна случва с измама.

Можете да намерите различни закони, които позволяват на потребителите към жалбата на клас от продукти в продължение на 2 години след купуването. Това означава, че може жалба, дори ако на гаранционния срок се свършат. Както сами разбирате всеки продавач има допълнителни задължения, за да следват, които се осигуряват от закони. Вие не може да се върне в магазина стария си счупен обувки, но ако те са разглезени поради лошо качество, отколкото да ги върне и търговец ще бъде да ги обменят или връщане на парите.

Разбира се, всеки потребител има привилегията да жалба, когато няма кореспонденция желания на споразумение. Така че, ако закупите продукт без опаковка и трябва да се опакова може да се съобразят. Или информацията в ръководството е невярна, непълна или озадачаващо. И също така, ако няма инструкции на всички или крайният потребител не може да я прочете. Всичко, което спомена преди е правилният начин да се върне обратно парите си или да се разменят на продукцията.

Ако видите, че даден продукт е на лошо качество и може да се спори, отколкото можете да се притечем на продавача и жалба. Първо се опита да говори с търговеца и може да бъде, че ще реши един въпрос без противоречия.

Ако даден търговец откаже да разменят един продукт или върнеш парите, ти си и премина на писмена молба. Трябва да има две копия на писмено искане с копие на чек. Там ще изразя всичко, което смятате за погрешно с продукция. И разбира се трябва да напишете какво обезщетение искате. Можете да получавате взаимозаменяемост, възстановяване или разходите. Едното копие ще се съхранява заедно с вас, а другата ще изпрати на търговеца. Задължение на търговеца е да се вземе писмото. Ако той отхвърли, можете жалба на потребител адвокат.

А търговецът разполага с 10 дни, за да реагира на твърдението. Но ако един продавач продължава на вашия злодеяние изследването ще бъдат изпратени. Проверката ще покаже кой е несправедливо и че човек ще плати всички разходи.

В тази статия ще се опита да ви покаже процеса на пари връщане в случай на лоши стоки. Но вие трябва да се обжалва пред законите на вашата страна и да имат малко повече информация за този въпрос. Опасен продукт са въпрос на всички развити страни днес и всеки от тях се опитва да предпазят хората.