офшорния аутсорсинг – какво да очакваме през 2009 г.

The IT услуги промишленост е относително стабилен през 2008 година. Аутсорсинг сделки може да са били малки, но малкият им размер е добре компенсирани от броя на проектите, които се появиха в и сделки, които са подписани. Малките и средни доставчици на аутсорсинг услуги е добър бизнес и така направиха аутсорсинг гиганти като Accenture, IBM и така нататък.

Световната икономическа криза се отрази тежко на бизнеса по целия свят. Въпреки това, IT аутсорсинг доставчиците на услуги не са били толкова засегнати, както всичко останало. В действителност, последиците от кредитната криза показа лицето след почти две тримесечия на годината. Едва когато в световен мащаб камера икономика в застой и рецесия започна да издигат тежки за фирми и организации, че аутсорсинг клиенти нарасна скептични и като отчаян съкращаване на разходите правно ограничаване на сделките с офшорни аутсорсинг доставчици.

Въпреки това, през 2009 година всички тези неблагоприятни условия ще дава път на благоприятна среда

Икономическата криза може да се окаже от голяма полза за IT аутсорсинг услуги. След първоначалните стихва хаос, фирми и предприятия ще търсят начини да се върна и подувам техните изтъняване маржове на печалба. И най-добрият начин да го направя е чрез намаляване на инвестиционните разходи. Организациите ще се стреми да намали разходите си, където и да може. И офшорния аутсорсинг е основният разтвор, за да получите качествени услуги за намаляване на разходите. Поради това, през 2009 г. ще станем свидетели на скочат в броя на сделките, аутсорсинг и договори, които се внасят.

Също така, компании, които са били или все още са скептични за аутсорсинг на бизнес процесите към офшорни континента ще се изправят пред засилен натиск да направят същото, за да запазят своите данни относно разходите. И те ще трябва да се поддаде на исканията на бизнеса. Това би означавало, все повече и повече клиенти за аутсорсинг.

Компаниите ще трябва да се даде приоритет на техните бизнес производство и да реши какво да се запази в къща и какво да се възлагат на офшорни страни. Освен това, фирмите ще бъдат изправени пред засилена изискването да приеме намаляване на разходите методологии, за да оцелеят в икономическата бедствие.

Собственици на фирми могат да приемат и аутсорсинг за краткосрочни печалби. И това може да доведе до компании, които правят прибързани решения и въвеждане на лоши договори за аутсорсинг. Аутсорсинг сделки трябва да бъде печеливш бизнес алианс, както за клиента аутсорсинг и доставчика на услугата. Един от най-честите клиенти грешки го прави да очакват аутсорсинг проект да бъде едностранно. Въпреки това, най-успешните партньорства аутсорсинг са тези, в които и двамата засегнатите страни са добри нива за комуникация и работят в тандем с един от друг.

В отчаян правно основание за намаляване на разходите, много фирми ще правят грешката на избора на доставчик на услуги, който предлага най-евтините услуги. Въпреки това, докато и освен ако качествата на услуги са добри, най-ниски цени за услуги просто ще бъде добавена тежест в дългосрочен план. Важно е да изберете добър доставчик на услуги, който има достатъчно опит от вида на проекта, който искате да се направи и може да гарантира добри резултати.

Що се отнася до аутсорсинг продавачите са засегнати, там ще се увеличи конкуренцията на пазара и много нови участници ще покаже лицето в следващата година. Аутсорсинг разходи могат да се потопят, но бизнесът ще скочат!