може би е време за медицинско повикване услуга телефонен секретар

Правото медицинско повикване услуга телефонен секретар може да направи живота по-лесен за вашата практика. Вашият персонал може да има време да се съсредоточи върху пациента в офиса си, без да се притеснявате от пренебрегване на пациентите по телефона. Можете да оставите персонализирате съобщения за някои клиенти и общи съобщения за всички останали. Услуга телефонен секретар е там, за да представят своя обект 24 часа на ден.

Повечето лекари, които не са на разположение след час зависи от медицинското повикване услуга телефонен секретар да бъде там за пациентите си и да вземе точно съобщения. Пациенти с животозастрашаващи спешни случаи биха могли да бъдат или насочени към вас или по медицинско заведение. В много случаи, повечето от тях просто искат удобството да говори с един жив човек по телефона. Това е мястото, където след час на услуги за съобщения може да бъде от полза за вас.

Вашият офис може да бъде много зает през деня, понякога до точката, където тя може да стане невъзможно да се отговори на всички повиквания. Вашият доставчик на услуги в отговор може да отнеме съобщения през това време, или директно някои разговори с вас. Персонализиране функции, предлагани от медицинското повикване услуга телефонен секретар са създадени около лекар и техния персонал. Никой не трябва да се прекъсва, освен ако не искаш да бъдеш.

Пациентите също да се възползват от телефонната услуга във вашата практика. Те не трябва да се говори с една машина, и може да обясни по-добре тяхната причина за свикване на живо лице. Представителят действа като продължение на вашия обект и трябва да предлага професионален все още грижовен тон към всеки клиент. Това е услуга, която ви пациенти ще оценят.

При избора на услуга телефонен секретар за вашата практика, има някои неща, които не бива да се подценява. Компанията трябва да действа като самостоятелен обект, а не с помощта на няколко виртуални представители. Това често е проблем, когато пациентите се обадя и да са предмет на изслушване нормални шумове домакинството, докато се опитва да се прави бизнес. Това е изключително непрофесионално, и в крайна сметка може да причини загуба на пациенти. Най-добре е да се наеме фирма, която има място напрегнато използва за бизнес, както и опитни мениджъри на ръка, за да се реши трудните проблеми, които могат да възникнат.

HIPAA съответствие също така е важно в медицинската промишленост. Уверете се, че компанията обучава служителите си по въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот на пациентите разговори.

Услуга телефонен секретар може да бъде само това, което вашата практика трябва да се освободи повече време да прекарват с по-офис клиенти.