традиционна срещу домакин CRM

Днес, на факторите, които имат пряко въздействие върху финансовото състояние на дружеството генерира разгорещен дебат. CRM приложения, не се различават.

Един от най-големи дебати относно CRM приложения е бил традиционен срещу Хоствано CRM тема.

Какво трябва да направите бизнеса си? Внедряване на технологията в къщата или да го изнесете на друго дружество, който може да бъде домакин на вашия CRM?

Ами, отговорът на този въпрос зависи от много фактори, всеки един от които може да се различава според бизнес модел. Има много фактори, които наклоняват мащаб леко в полза на домакин CRM на мястото на традиционния в една къща.

Ниски разходи за притежание, по-бърза възвръщаемост на инвестициите са някои от тези фактори. Според изследване на Gartner Inc изчислява, че до 2009 г. почти 33% от всички малки и средни предприятия ще са възложили прилагането CRM.

Поместено решения

Има много фактори, които трябва да бъдат разгледани, преди да решите по народна срещу Хоствано CRM.

 Ако сте като бизнес човек търсите по-точни приложения тогава хоствани решения са най-добре.
 Има няколко случаи в миналото, където хората са избрали скъпо в решения къща CRM и те остави огромна дупка в изгарянето на финансите на компанията. Те не са представили резултатите също.
 Също така е необходимо компанията да има добър IT структурата на мястото, бек-офис операции, да се интегрира с предния край и сигурност, ако търсите в CRM къща.

Всички тези фактори могат да бъдат напълно пренебрегнати, ако сте избрали хоствани решения.

персонализиране

Имаше моменти, когато хоствани CRM приложения, предлагани обикновени решения, които са били най-малко адаптивни и адаптивни.

Но сега сценарият се е променило изцяло за подобряване на бизнеса. Поместено доставчици вече предлагат цялостни адаптивни решения.

За повече информация относно Предоставен CRM
посещение: http://www.officeinteractive.com/Hosted-CRM.html