спонтанно се предлага тази услуга

Най-важният актив за всички онлайн и офлайн бизнес е да се поддържа отворен и ефективен линии за комуникация между компанията и нейните клиенти. В действителност, добри и ефективни линии на открита комуникация с клиенти и клиенти е най-важното правило за всички онлайн и офлайн бизнес. Макар да е по-лесно за офлайн бизнеса да поддържа отворени линиите за комуникация и връзки със своите клиенти, в случай на онлайн бизнеса, до неотдавна, е било много трудно, ако не и направо невъзможно, да се поддържа една по-една комуникация с клиентите на онлайн бизнес. С появата на онлайн чат софтуер, специално чат на живо, сега е възможно за онлайн бизнес, да комуникират с клиентите си и да си взаимодействат ефективно с тези клиенти, и по същия начин на офлайн бизнес е в състояние да.

Live Chat подкрепа е софтуер, който позволява на онлайн бизнес собственици да взаимодействат директно с клиентите си. Тя дава бизнеса си по-ефективно, лична комуникация с фирми и клиенти.

Чат на живо ползи поддръжка на софтуера си онлайн компания по много начини. Първо, тя осигурява Вашата компания с откритата комуникация и диалог с вашите бизнес партньори, без да се налага да се подложи на главоболия, които често са резултат от просто имейли или телефонни обаждания. Макар че може, наистина, да могат да комуникират чрез телефон, няма да може да изпращате файлове, както и някои имейл сървъри ограничи размера на файла можете да изпратите. Освен това, дори ако можете да изпратите вашите файлове чрез имейл, никога не можеш да очакваш мигновен отговор на належаща въпрос. Освен това, имейли може да отнеме известно време, за да достигне до получателя и имейли са известни, включително неволни, непредвидими грешки. Тези дни, поради масово SPAM, измама, и нежелана поща, клиенти и служители често просто изтрива имейли те считаме за нежелана поща, когато в действителност, те са от изключителна важност. Понякога, дори е възможно, че важни имейли се губят в по-голямата част папка поща.

Ето защо много фирми и клиенти предпочитат използвате чат на живо софтуер, чрез мигновени съобщения. С помощта на този софтуер, сега е възможно да има Аватар оператори, които си взаимодействат и са на разположение на клиента двадесет и четири часа в денонощието и седем дни в седмицата. Разбира се, повечето фирми имат интернет, но тази система не е била предназначена да преминете бизнес продажби. То по-скоро служи като онлайн брошура за клиентите. Всъщност, това е само с жива чат поддръжка на софтуера, че клиентите могат да получат незабавни отговори на всякакви неясноти или въпроси, че се чувстват нужда отговор и изясняване веднага. Докато някои смятат инсталиране на уеб камера или някои други приложения и апарати към сайта им, чат на живо подкрепа софтуер отменя нуждата да се налага, които неизбежно възникват, когато уеб камера и т.н. да се окаже твърде трескав и отнема време за вашата компания. За да добавите към това, http://live247support.com, един от водещите доставчици на чат на живо подкрепа разкри, че на живо чат поддръжка на софтуера работи на всеки уеб сървър. В действителност, тя няма да се инсталира софтуер и може да се използва в рамките на минути. Освен осигуряване на незабавна комуникация между вас и вашите клиенти, тя също така улеснява вашата фирма в наблюдението на трафика на уебсайта си в реално време. В допълнение към всичко това, тя също така предлага автоматично поздрави и предварително чат въпросници. Той също така спестява преписи и други характеристики.

Освен това, чат на живо подкрепа Ви предлага избор в своя софтуер-Live Chat Chat и Auto. Live Chat е най-добрият избор за уеб сайтове, които се нуждаят живо за поддръжка на клиенти. Тя свързва клиенти представители на компанията, които да отговарят на техните въпроси, като използвате мигновени съобщения. Auto Chat, от друга страна, е автоматичен употреба чат, който функционира двадесет и четири часа в денонощието и дори дни в седмицата, задвижвани с помощта на приятелски аватар, който може да отговори на запитвания на онлайн купувачите. Нейната Аватар равенства своите отговори от предварително списък на отговорите. С тази опция вашата фирма спестява пари на уеб персонала при осигуряване на потребителите с същия миг, приятелски продажбите помощ.