разбирам потенциален пазар с BPO услуги

Business Process Outsourcing BPO или е станала последната бръмча. Той бързо изцеление на индийската икономика от белезите, създадени в резултат на глобалната икономическа рецесия. С бавен темп на възстановяване е, софтуерни компании идват с новаторски средства за увеличаване на приходите си. Най-новите статистически данни илюстрират ярка картина на индийската индустрия BPO, която се развива в скача и границите, в размер на 70% годишно. В действителност, предприятието BPO се оценява на невероятните $ 600 милиарда индустрия работят над 100 000 души, според доклад на McKinsey. Индустрията постепенно засилване на хватката си върху индийските пазари, което го прави по този начин, перфектно изгодна дестинация за аутсорсинг.

С индианците доста свободно в Куинс английски, страната се превърна в основен център аутсорсинг. Няколко чуждестранни авиокомпании и банки са твърде създадат свои операции на бизнес процесите в Индия … всичко се извършва просто защото от следните причини:

Ценово предимство фактор
Икономия от мащаба
Смекчаване на бизнес риска
чувствате компетентност
използване подобрение

Промишлеността на BPO обслужва широка гама от услуги, в крайна сметка помага на компаниите на разнообразна ръст фокус върху основния си бизнес, освен намаляване на разходите. The BPO услуги варират от организиране на търговски разговори, управление клиентски запитвания, като ипотечните кредити, да следват прозорци на колекции за кредитни карти и т.н. … всичко това се изпълнява ефективно, което от своя страна намалява работна ръка и обучение.

BPO са обикновено се подразделят на две категории: технологии и бизнес процесите. Освен това, те също са посочени като Back Office Аутсорсинг и Front Office Outsourcing съответно. Що се отнася до бек офис аутсорсинг е, той се състои от вътрешни бизнес функции като фактуриране или покупки. От друга страна, фронт офис аутсорсинг изброява клиенти услуги, свързани с маркетинг и техническа поддръжка.
В днешно време, реномирани клиенти по целия свят имат достъп до безброй услуги BPO само за своите бързи, надеждни и точни характеристики.

Някои от известните услуги BPO предлага следното:

Въвеждане на данни Анализ: Придобиване на данни от множество източници и бази данни, както и да представи своя окончателен доклад с необходимата информация.

Услуги за поддръжка на клиенти: Решава всички клиентски запитвания, свързани с електронна поща, телефон или чат.

Техническа помощ и услуги: Предлага денонощно съдействие и удобни решения за на клиента различни технически изисквания, което включва компютърен хардуер, софтуер, периферни устройства и интернет компании производствена инфраструктура. Това включва и инсталация и поддръжка на продукта, намаления и поддръжка в движение, отстраняване и използване на подкрепа.

Телемаркетинг Услуги: Позната също като изходящи разговори опит, това определя потенциални клиенти, където помагат генерира интерес към продуктите и услугите или кръстосани продажби.

Застраховка обработка: Осигурява специализирано решение за застрахователния сектор и подкрепа критична бизнес процеси, приложим за индустрия, която варира от нов бизнес придобиване на политиката поддръжка претенции преработка.