медицинска услуга телефонен секретар – новите изисквания и закони

Лекарски кабинети са затрупани от повиквания през целия ден, а след час, както добре. По-голямата част от тези обаждания се състоят от назначаването график и промени, запитвания осигуряване, фактуриране въпроси, лабораторни данни и планиране, както и въпроси от пациенти. Всяка покана е важно и някои от тях са от решаващо значение за здравето на пациента. Пропуснато повикване, неправилно съобщение, или доставка съобщение на грешен страна може да допринесе за лекарски грешки или небрежност неспазване HIPAA разпоредби.

Офиси и клиники Много лекарите вече се възползват от медицинска услуга телефонен секретар за назначаване или график или след час Покана за маршрутизиране. То обаче може да направи по-добро чувство за кабинета на лекаря да се проучи възможността за използване на виртуална медицинска служба отговор хоства от център съвместим HIPAA повикване.

Има няколко причини за това предложение:
HIPAA Съвместимост
Точност в съдържанието на съобщението и доставка на съобщение
Точно телефонни номера в съобщения
Не са загубени повиквания или повиквания, които е трудно да се разчете
Точен лекар на повикване винаги достига

Виртуалният медицинско обслужване в отговор, че е HIPAA съвместими и следва всички JACHO правила не само ще защити неприкосновеността на личния живот на пациента, но това ще гарантира, че съобщението се доставя само на лицето, за който е предназначена, и че съобщението е точна, тъй като не е са транскрибира. Всяко съобщение е криптирана и може да бъде достигната само от лекари, които имат правилната парола. Медицинското обслужване в отговор ще следват всички необходими разпоредби, така че кабинета на лекаря е съвместим и съобщения се предават без грешка. Тъй като пациентът осигурява телефонен номер, няма място за грешки в съобщение транскрипция, и телефонният номер е толкова точна, колкото пациентът я предоставят.

С помощта на опцията да имат офис рецепционист на лекаря да може да използвате виртуалната медицинска служба отговор, когато нещата станат зает в офиса, лекарят може да гарантира, че разговори ще се отговори на първото позвъняване, както по време на работа часа и след час. Всички съобщения се проверяват за правописа и проверка, и всички се отговаря на повикванията в наименованието на дружеството на лекаря. Медицинското обслужване в отговор ще получите достъп до базата данни, след като бъде отговорено на повикването, и цялата информация за офис на лекаря се показва на екрана на компютъра, казва телефонен секретар всяка покана трябва да се работи, и какви действия предприемат. Тази база данни отнема всяка прогнозна дейност на които лекар на повикване трябва да се постигне, като се гарантира, че правилният лекар получава правилното послание, независимо дали в работно време или след час.