Предлагаме он-лайн услуга телефонен секретар за пациентите си

Ако сте в областта на медицината, е важно да се постави на грижите за пациентите в горната част на списъка. Един от начините, които можете да направите това е да направите вашия офис на разположение денонощно. Това не означава, че вие ​​и вашите служители трябва да бъдат в офиса или клиниката на всеки час на ден, 365 дни в годината. Вместо това, можете да наемете на живо услуга отговор на полските входящи повиквания. Пациенти с неотложните проблеми, ще оценят не се налага да се ориентирате в сложната система гласова поща. A на живо кол център ще предлага ниво на персонално обслужване, че ще стане безценна за вашата клиника.

Особено важен съвет да се помни, за тези, в медицинската промишленост е да се наеме на живо услуга телефонен секретар, която е специализирана в Филдинг медицински повиквания само. Тя може да бъде огромна грешка да привлече на помощ на една компания, която предоставя услуги отговор на всеки тип бизнес. Операторите на телефонния повиквания трябва да бъде HIPAA обучени и да знаете как правилно разпределяне на пациенти призовава така, че спешната и всички останали повиквания се насочват по подходящ начин. Операторите обучени в Филдинг медицински повиквания са също така обучени показва грижа, загриженост, и несравнимо ниво на професионализъм.

А живеят услуга отговор ще ви даде спокойствието, което трябва да се вземат много по-необходими за отсъствието от работа. Можете да изберете начина, по който ще бъдат достъпни, ако възникне извънредна ситуация, независимо дали това е чрез електронна поща, текстово съобщение, обадете се на вашия мобилен телефон, или всеки друг метод. A уважавани медицински център покана да работи в тясно сътрудничество с вашата клиника да предоставят персонализирани услуги, които най-добре отговарят на вашите уникални изисквания.

Когато наемате оператори в медицински център повикване, ще намали напразен труд и време, тъй като професионалните оператори решат призовава бързо и с нивото на грижи ще даде собствените си пациенти. Можете да наемете кол център на 24/7 основа или от нуждите ни база и ще плащат само за услугите, от които имате нужда.

Ако сте готови да увеличат удовлетвореността и грижи за пациентите си, а на живо услуга отговор е отличен старт. Вие ще намали разходите на вашата практика чрез намаляване на персонала в къщата, докато все още получават същото ниво на професионализъм и опит, необходими за правилното маршрут медицинска свързани с повиквания. Стига да се гарантира, че на кол центъра ви наемат само предоставя услуги за здравни заведения, е американска, и има много опит, има вероятност да намерите техните услуги безценни.